KALBİ KORUR, KALP HASTALIĞI RİSKİNİ AZALTIR
Çok sayıda çalışma, zeytinyağı tüketiminin yüksek olduğu Akdeniz ülkelerinde kalp hastalığının nispeten daha az yaygın olduğunu göstermiştir. Zeytinyağı bunu tek başına yapmasa da kalp hastalığını azaltmada rol oynar. Sızma zeytinyağı, damar sertliğini önleme ve kan basıncını düşürme gibi kalbi koruyucu aktif bileşiklere sahiptir. Ayrıca, LDL kolesterolü oksidasyondan korur, iltihabı azaltır ve kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olur. Yüksek tansiyonu düşürmeye de yardımcı olur.
TANSİYON VE ŞEKERİ DENGELER, KANSER RİSKİNİ AZALTIR
Zeytinyağındaki oleik asit, her türlü iltihabı azaltır ve kanser hücrelerine (özellikle meme kanseri) bağlı genler üzerinde olumlu etkiler yaratır. Tekli doymamış yağlar yüksek tansiyon ve kan şekeri seviyelerinin kontrolüne de yardımcı olur. Oleokantal gibi antioksidanlar sayesinde serbest radikallerin neden olduğu oksidatif hasarın azalması, kanser risk faktörlerinin azaltılmasında rol oynar.
ENFLAMASYON KAYNAKLI HASTALIKLARI ENGELLER
Kronik enflamasyon, kanser, metabolik sendrom, tip 2 diyabet, artrit ve Alzheimer gibi hastalıkların başlıca nedenlerinden biridir. Sızma zeytinyağının kronik iltihabı azaltmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Antienflamatuar etkinin öncelikli nedeni antioksidanlardır. Bunlar arasında yer alan oleokantal, ibuprofen ve benzeri antienflamatuar ilaçlara benzer etkiler gösterir. Her gün düzenli zeytinyağı tüketimi uzun vadede iltihaplanmaya karşı vücutta doğal bir savunma oluşturabilir.
FELÇ RİSKİNİ AZALTIR
Beyne giden kan akışının bozulması felce neden olur. İnme, çoğu gelişmiş ülkede kalp krizinden sonra en yaygın ikinci ölüm nedenidir. Birçok çalışma, sızma zeytinyağının felç olasılığını yüzde 40'a kadar azaltabileceğini bulmuştur.
TİP 2 DİYABET RİSKİNİ AZALTIR
Sızma zeytinyağı kan şekeri seviyeleri ve insülin duyarlılığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Bu özellikleri ile tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olur. İçindeki fenolik bileşiklerden biri, insülinin etkinliğini artırarak glikoz metabolizmasına yardımcı olur. Sızma zeytinyağı içeren Akdeniz tipi ya da az yağlı beslenme tip 2 diyabet riskini yarı yarıya indirir.
KEMİK KAYBINI (OSTEOPOROZ) ÖNLER
Polifenoller açısından zengin olan sızma zeytinyağı, yaşlanmayla birlikte oluşan kemik kaybını (osteoporoz) önleyebilir. Zeytinyağı, kalsiyum emilimine yardımcı olarak osteoporozla mücadele eder ve kemik oluşumunu artırır. Sızma zeytinyağı tüketen kişilerde, özellikle yaşlılarda kemik kırılma riski daha düşüktür.
KİLO VERMEK İÇİN İDEALDİR
Sızma zeytinyağındaki tekli doymamış yağ asitleri kilo vermeye yardımcı olur. Boş kalorilerle dolu diğer rafine veya trans yağ kaynaklarını tüketmeyi önleyen tokluk hissini arttırır. Zeytinyağı sindirim sistemi için de harikadır. Tekli doymamış yağ asitleri, yiyeceklerin kolon yoluyla hareketliliğini, düzgün sindirimi ve bağırsak hareketini destekler. İyi bir sindirim kilo vermenin anahtarıdır.
BAKTERİLERİ ENGELLER VE YOK EDER
Sızma zeytinyağında bulunan polifenoller antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bakterileri bir antibiyotik gibi yok etmezler ama bağırsakta faydalı probiyotik bakterilerin büyümesini teşvik ederek zararlı bakterilerin artmasını engellerler. Araştırmalar, zeytinyağının, zararlı bir bakterinin neden olduğu ve mide ülseri ve hatta kanser gelişimine yol açabilen Helicobacter Pylori enfeksiyonlarıyla mücadeleye yardımcı olabilecek antimikrobiyal polifenol bileşikleri içerdiğini bulmuştur.
ALZHEIMER VE ARTRİTLE MÜCADELE EDER
Alzheimer, yaygın görülen bir demans türüdür. Beyin hücrelerindeki beta-amiloid plakların birikmesinden kaynaklanır. Sızma zeytinyağı, plakları azaltma ve hatta çıkarma özelliğine sahiptir. Sızma zeytinyağı bakımından zengin olan Akdeniz diyeti, beyin fonksiyonlarını iyileştirme eğilimindedir. Romatoid artrit eklem iltihabının sık görülen formudur. Bağışıklık sistemi düzgün çalışmaz, vücut kendi eklemlerine ve diğer organlarına saldırır. Sızma zeytinyağı, artrit hastalarında oksidatif stresi azaltma ve enflasmasyonu iyileştirmeye destek olur. Sızma zeytinyağı balık yağı ile birleştirilirse, iltihap önleyici etkileri artar.