NEVAL GÖRDÜK, FARKLI İLGİ ALANLARINDAKİ UZMANLIKLARINI HARMANLAYARAK, SAĞLIKLI YAŞAMLA İLGİLİ KONULARDA ÇALIŞIYOR. O BİR SPORCU, SPOR EĞİTMENİ, AROMATERAPİST VE FONKSİYONEL MUTFAK ŞEFİ. “MUTFAĞIMDA SIZMA ZEYTİNYAĞI BAŞ TACIDIR” DİYEN GÖRDÜK, KALİTELİ BİR YAŞAM İÇİN BESLENME ÖNERİLERİNİ PAYLAŞTI.
SİZCE, KALİTELİ BİR YAŞAM İÇİN OLMAZSA OLMAZLARIMIZ NELERDİR?
Sağlıklı bir yaşam için ruh ve bedenin uyum içinde olması gerekiyor. Bedenimizin zaman zaman vitamin, mineral eksikleri oluyor ve aldığımız takviyelerle eksikleri yerine koymaya çalışıyoruz. Aynı şekilde, duygularımızı da anlayıp beslememiz, huzur ve mutluluğumuz için çaba göstermemiz gerekiyor. Sezonluk değil, yaşam tarzına dönüşmüş, hareketi içine kattığımız, sürdürülebilir, bol çeşitli sebze ve sağlıklı yağlardan zengin, gerçek gıdalarla beslendiğimiz bir yaklaşım, kaliteli yaşam için önceliklerimiz olmalı.
AROMATERAPİ NEDİR? AROMATERAPİST NELER YAPAR?
Aromaterapi, bitkilerin köklerinden, yapraklarından ve çiçeklerinden elde edilen yağların hastalıkları önlemek ve tedavi etmek amacıyla kullanılmasına deniliyor. Diyarbakırlıyım, doğu kültüründe bitkisel ilaçlar çok kullanılır. Çocukken hastalandığımda anneannem bitkisel ilaçlar yapardı. Hayatımda gördüğüm ilk aromaterapistti aslında. Şimdilerde yaptığım bazı karışımların kokuları ve tatlarını çocukken içtiklerime çok benzetiyorum. Aromaterapi hem fiziksel hem de ruhsal sağlık için kullanılabilir. Kişilerin kedini daha iyi hissetmesi, sinirlerinin gevşemesi ve cilt yenilenmesi de aromaterapinin amaçları arasında yer alıyor.
SIZMA ZEYTİNYAĞININ AROMATERAPİDEKİ YERİ NEDİR? NASIL KULLANILMALIDIR?
Sızma zeytinyağı çok güçlü ve doğal bir antioksidandır. Oleik asit, linoleik asit ve E vitamini açısından zengin antioksidanlar sayesinde enflamasyonu önlemede büyük rolü vardır. Döküntü, kaşıntı, kızarıklıklarda kullanılabilir. Hem yiyebiliriz, hem cildimize kullanabiliriz hem de saç sağlığı için birçok reçeteye dahil edebiliriz. Kasları gevşetmek, stresi azaltmak, enerjiyi arttırmak vb nedenlerle cilde uygulanan uçucu yağları seyreltmek için de zeytinyağı son derece güvenilir ve faydalı bir yağdır. Uçucu yağlar çok yoğundur ve cilde doğrudan uygulandığında tahrişe neden olabilir. Zeytinyağı uçucu yağa belli bir oranda eklenir ve onu “taşıyarak” faydasını arttırır. Zeytinyağının ideal bir taşıyıcı olmasının nedenleri, cildi yumuşatması, nemi hapsetmesi ve oktidatif hasarla mücadele etmesidir.
FONKSİYONEL BESLENME VE FONKSİYONEL MUTFAK NEDİR? DİĞER BESLENME TÜRLERİ İLE FARKINI ANLATIR MISINIZ?
Fonksiyonel Beslenme ve Fonksiyonel Mutfak, vücudumuza fizyolojik yararlar sağlayan, kronik hastalık riskini azaltan, bağışıklık sistemini geliştiren, yaşlanmayı geciktiren, ruhumuza, zihnimize ve bedenimize olumlu etkileri bulunan, kısacası sağlıklı yaşamı desteklemek için geliştirilen bir beslenme anlayışıdır. Fonksiyonel mutfağı diğer mutfaklardan ayıran özellik, bağırsak sağlığını korumaya yönelik bir prensibi benimsemesidir. Bağırsak florasını destekleyen, koruyan ve güçlendirmeye yönelik bir beslenme protokolü içerir.
FONKSİYONEL MUTFAKTA SIZMA ZEYTİNYAĞININ YERİ VE ÖNEMİ NEDİR?
Fonksiyonel mutfakta, sızma zeytinyağı baş tacıdır. Bağırsak sağlığını destekleyen yüksek antioksidanından dolayı her öğünde çokça kullanılan, çok çeşitli kullanım alanlarına sahiptir. Zeytinyağını tatlılarda, yemeklerde, çocuk ve bebek menülerinde de kullanabiliyoruz. Pişirmeden yüksek ısıya maruz bırakmadan tüketilmesi öneriliyor. Ben bakliyatlarda meze olarak çok kullanırım. Pişmeyen (raw) tatlılarımın da vazgeçilmezidir. Pişen sebze yemekleri ve pilavları soğuttuktan sonra, servis yaparken ekliyorum.
SPORCU OLARAK NASIL BESLENİYORSUNUZ? BESLENMENDE SIZMA ZEYTİNYAĞINI NASIL TÜKETİYORSUNUZ?
Benim oturmuş bir beslenme düzenim var. Dünyanın neresine gidersem gideyim hiç zorlanmıyorum. Sebzeden, kuruyemişten ve yağdan zengin besleniyorum. Sabah sebze ve yeşillikleri yemeden önce zeytinyağı içerim. Sabah sporumdan sonra protein ve sebzeden zengin, karbonhidratı düşük, kendi yaptığım badem unlu hindistan cevizli ekmeklerle kahvaltı ederim. Gün içinde yeteri kadar protein almaya dikkat ederim. Şekerli gıda neredeyse yok hayatımda. Tatlılarımı ve aburcuburlarımı kendim yaparım. Her gün yeşilliklerle dolu bir kase salatayı öğünüme eklemeye çalışırım.
2018’de, zeytinyağını rutin olarak sabah aç karnına içmeye başladım, çok da faydasını gördüm. Instagram’daki Nevallina Kitchen hesabımda zeytinyağlı sağlıklı tariflerime çok sık yer veriyorum. Koşuya çıkmadan önce ya da spor yapacağım zaman 1 dolu çorba kaşığı zeytinyağını, bana enerji vermesi için ekstra içiyorum. Kullandığım bazı takviye gıdaları alırken zeytinyağıyla alıyorum (yağda eriyen vitaminler). Bazen zeytinyağlı kürler yapıyorum. Aromaterapide de uyguladığım pek çok kürde zeytinyağı kullanıyorum.
SPORCU BESLENMESİNDE SIZMA ZEYTİNYAĞI NASIL KULLANILMALI?
Yediğimiz gıdalar karnımızı doyururken hücrelerimizi de beslemeli. “Canlı gıda” tüketmeliyiz. Bu ne demek? Mevsiminde sebze ve meyve tüketmek, çok pişirmeden, kızartmadan, topraktan tabağımıza gelirken sos, katkı maddesi kullanmadan en temiz haliyle yemek. Aşırı spor enflamasyon yapacağından bağırsak sağlığını destekleyen bir beslenme programı benimsenmeli, proteinden zengin yeşillik ve bakliyatlarla, bolca baharatlarla zenginleştirilmiş doyurucu, temiz sağlıklı öğünler tüketilmeli. Elbette, öğünlerimizde sızma zeytinyağı başköşede olmalı. Yediklerimizin besin değerini, lezzetini ve faydasını arttırmak için zeytinyağından daha iyi bir besin olduğunu düşünmüyorum.
ÇOCUK BESLENMESİ KONUSUNDA DA ÇALIŞIYORSUNUZ. ÇOCUK BESLENMESİNDE YAPILAN EN BÜYÜK HATALAR NELERDİR?
Beden eğitimi öğretmeni olarak çalıştığım yıllardan bu yana, çocuklara spor ve beslenme atölyeleri yapıyorum. Okullarda özellikle yemekhanelerde, oldukça fazla sağlıksız ürünler olduğunu gördüm. Yaptığım atölyelerde çocukları mutfağa sokup, herkese aynı ürünler vererek hayal güçleriyle yemekleri yapmalarını söylemiştim. Basit birkaç malzemeden çok farklı yiyecekler yaptılar. O zaman anladım ki aileler çocukların hayal güçlerini kullanmalarına izin vermiyor. Çocuklarına karşı, beslenme konusunda ısrarcı olmaları gerektiğini düşünüyorum. Sağlıksız olarak nitelendiren gıdalara ilgi gösteren çocuklara, o gıdaların aynısı evde sağlıklı şekilde yapılabilir. Böylece beslenme alışkanlıklarını değiştirebilirler. 2019-2021 arasında çocuk ve yetişkinlerle yaptığım atölyelerde ilk olarak ailelere pratik çocuk menüleri hazırlamayı öğretmiştim. Veliler, çocuklarının beslenme alışkanlıklarında uyguladıkları kontrol ve yasakları, birlikte mutfağa girmeye başladıktan sonra kaldırdıklarını söylediler. Örneğin hamburger seven bir çocuğa, evde badem unlu hamburger ekmeği yapıp, ev yapımı ketçap ve mayonez de yaparak çok güzel ve sağlıklı bir hamburger ortaya çıkarılabilir. Bu tariflerimin hepsi ücretsiz olarak Nevallina Kitchen hesabımda yer alıyor.
ÇOCUK BESLENMESİNDE SIZMA ZEYTİNYAĞININ ÖNEMİ NEDİR?
Sızma zeytinyağı katkısız ve doğal olduğu için çocuk menülerinde de yer alıyor. Bebeklere masaj yapılırken kullanılabilir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi, hastalıklardan korunmak, güçlü ve sağlıklı bir bağırsak florası için sağlıklı beslenmeye çok küçük yaşlarda başlamak gerekiyor. Zeytinyağının içindeki bileşenler bağışıklığı destekliyor, güçlü bir bağırsak florasına yardımcı oluyor. Bu nedenle çocukların her öğününde kullanılabilir.
…………………………………
NEVAL GÖRDÜK
Diyarbakır’da doğdu, Dicle üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği’nden mezun oldu. 10 yıl Beden Eğitimi öğretmenliği yaptı. Koşucu ve triatlet olarak Türkiye’de ve dünyada pek çok yarışa katıldı. Sporcu beslenmesi üzerine uzmanlaştı. Triatlon milli takımına beslenme ve kuvvet koçluğu yaptı. Adidas Türkiye, Asics Türkiye için koşu ve kuvvet koçu olarak çalıştı. Halen Ander Armour Türkiye atletidir. Mutfak Sanatları Akademisi (MSA) Fonksiyonel Beslenme ve Mutfak Şefidir. Sporttv App- Sporttv kadın’da sporcu şef olarak Franke Türkiye mutfağında programlar hazırlıyor. Altınbaş Üniversitesi’nde Aromaterapi eğitimi aldı. Aromaterapist olarak, çocuklar ve yetişkinler için otoimmün hastalıklar konusunda reçete ve menüler hazırlıyor. Çocuk beslenmesi üzerine çalışıyor, çocuk egzersiz programları ve atölyeler düzenliyor.
Instagram (spor hesabı): @nevallina
Instagram (yemek hesabı): @nevallinakitchen
Facebook: Neval Gördük
E-posta: nevallina@gmail.com