MİLAS’IN 77’NCİ ZEYTİNYAĞI MARKASI “BEİZA” - Parbeiza

MİLAS’IN 77’NCİ ZEYTİNYAĞI MARKASI “BEİZA”

Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafi işaret almış ilk ve tek Türk zeytinyağı olan Milas Zeytinyağında, 77’nci zeytinyağı markası Beiza oldu. Beiza’nın kurucusu Beyza Telatar Özdoğru ile eşi Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Çağatay Özdoğru, Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Başkanı Reşit Özer’i ziyaret ederek Beiza markalı zeytinyağlarından armağan etti. Milas Zeytinyağına bir marka daha kazandırdıkları için Beyza Telatar Özdoğru’ya teşekkür eden Reşit Özer, satışlar için de başarılar diledi.

Beiza’nın hedefinin ihracat olduğunu söyleyen Beyza Telatar Özdoğru, “Milas’taki zeytinliklerimizden elde ettiğimiz zeytinyağını Beiza markasıyla internet üzerinden satışa sunuyoruz. Zeytinyağımızın kalitesine güveniyoruz. Asıl hedefimiz ihracat. Milas Zeytinyağını Beiza markasıyla birçok ülkeye ihraç etmek istiyoruz” dedi.  

TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK AB COĞRAFİ İŞARETLİ ZEYTİNYAĞI

Türkiye Patent ve Marka Kurumu (TPMK), 2016’da MİTSO’nun başvurusunu kabul ederek Memecik zeytininden üretilen Milas Zeytinyağını, “menşe türü” coğrafi işaretli ürün olarak tescilledi. 2017’de MİTSO'nun başvurusu üzerine Memecik zeytini de menşe türü coğrafi işaretle tescillenerek korumaya alındı.  AB’ye Milas Zeytinyağı coğrafi işaret başvurusu, 2017’de MİTSO tarafından yapıldı. Başvuru, ilgili komisyonda kabul edilerek, Milas Zeytinyağı, 2020 Aralık ayında, AB’nin coğrafi işaretli ürünleri arasına girdi. Coğrafi işaret öncesinde Milas’ta zeytinyağı markası sayısı 10’u bulmazken TPMK coğrafi işaretinin ardından AB coğrafi işareti de alınınca Milas’ta zeytinyağı markası sayısı 77’ye ulaştı.

COĞRAFİ İŞARET NEDİR?

Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir. Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanır.1

AB’DE COĞRAFİ İŞARET NEDİR?

Farklı ülkelerde sınai mülkiyet hakkı koruması elde etmenin yollarından biri Avrupa Komisyonuna başvuru yapmaktır.  AB nezdinde başvuru için öncelikle TPMK’ya başvuru yapılarak ülkemizde coğrafi işaret tescilinin gerçekleştirilmesi gereklidir. Başvurular; “tescil ettiren” veya TPMK aracılığı ile Avrupa Komisyonuna gönderilmektedir.2 Hali hazırda AB nezdinde 7 coğrafi işaretimiz tescil edilmiştir. Bunlar; Antep Baklavası, Aydın İnciri, Aydın Kestanesi, Bayramiç Beyazı, Malatya Kayısısı, Milas Zeytinyağı ve Taşköprü Sarımsağıdır.

1 https://ci.turkpatent.gov.tr/sayfa/co%C4%9Frafi-i%C5%9Faret-nedir

2 https://ci.turkpatent.gov.tr/sayfa/avrupa-birli%C4%9Finde-co%C4%9Frafi-i%C5%9Faret